Medzinárodná cena Pavlovi Dinkovi za knihu Príbehy Skalického rubína a Skalického trdelníka

V priestoroch zámku českého mesta Letohrad, mesta česko-slovenskej literatúry faktu, sa uskutočnilo 14. septembra 2022 tradičné slávnostné odovzdávanie medzinárodných cien súťaže Egona Erwina Kischa, tentoraz už 31. ročníka, za najkvalitnejšie diela literatúry faktu vydané v roku 2021 na Slovensku i v Čechách. Nositeľmi tejto ceny sa stali piati slovenskí a piati českí autori, medzi nimi i skalický rodák Pavol Dinka za knihy Príbehy Skalického rubína a Skalického trdelníka a Planéta na rázcestí. Eseje spoza pandemicko-literárnej opony o Zemi a jej deťoch s kamenným srdcom. Prvú knihu vydal autor v súčinnosti s Vinnou cestou Záhorie, Vinohradníckym spolkom Skalica a Ateliérom EDO, druhá vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov.
Medzinárodná porota ocenila, že v diele Príbehy Skalického rubína a Skalického trdelníka nájde čitateľ veľa zaujímavosti o pôvode Skalického rubína, o jeho ceste za európskym certifikátom i podmienkach jeho výroby, o jedinečnej receptúre, ktorá stanovuje, že ho možno vyrobiť iba z odrôd hrozna Frankovka modrá, Modrý Portugal a Svätovavrinecké dopestovaných v Skalici a v okolitých obciach pod kopcom Vintoperk – Mokrý Háj, Popudinské Močidľany, Prietržka, Radošovce a Vrádište, a to v presne stanovenom pomere. Pozoruhodné sú najmä tie kapitoly, ktoré približujú, ako tento vínny mok inšpiroval tvorbu umelcov, spisovateľov, básnikov, ľudovú kultúru, tradície a zvyky. V knihe nechýbajú pútavé texty o minulosti, prítomnosti aj budúcnosti Skalického trdelníka, o tom, ako sa dostal do Skalice, o gazdinkách, ktoré sa postarali o jej uchovanie a rozšírenie, o jeho zložitej púti za certifikátom Európskej únie, ale i o súčasných výrobcoch, ktorí nadväzujú na kulinárske tradície tejto vzácnej sladkej dobroty.
Pavol Dinka získal v roku 2016 Medzinárodnú cenu E. E. Kischa aj za knihu Skalické búdy – príbehy o vinohradníkoch a víne, ktorá si odniesla viacero literárnych vavrínov, vrátane čestného uznania Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno v Paríži.
• • •
Klub fotopublicistov Slovenského syndikátu novinárov a Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici ocenili dielo Príbehy Skalického rubína a Skalického trdelníka v súťaži Najkrajšia kniha a propagačný materiál za rok 2021 druhým miesto v kategórii knihy o kraji a regióne, a to za fotografie a grafiku, ktorých autorom je Eduard Timko