Slovenské červené víno Skalický rubín sa dostalo do európskeho registra Chránených označení pôvodu.
Na zoznam ho zapíšu spolu s francúzskou odrodou vín La Clape, ktoré pochádzajú z oblasti L’Aude v južnom Francúzsku.
Oba názvy sa zaradia medzi 1750 názvov vín, ktoré sú dnes chránené. Skalický rubín sa pestuje a následne vyrába na západnom Slovensku v okolí Skalice.
Mohlo by vás zaujímať: Najväčšie tajomstvá vína z opačného konca republiky:
Toto víno musí byť vyrobené len z hrozna dopestovaného na ohraničenom území kopca Vintoperk, ktorý má charakteristické zloženie pôdy, ktoré vínu dodávajú výsledný charakter.
Víno je charakteristické svojou plnou chuťou, výrazným obsahom tanínov a svojou farbou, od ktorej sa odvíja aj jeho historický názov.
Medzi organoleptické vlastnosti vína Skalický rubín patrí:
- Čírosť – víno musí byť číre s iskrou, pripúšťajú sa ojedinelé vlákna filtračnej hmoty, jemné kryštáliky vínneho kameňa, slabo vyzrážané farbivo.
- Farba – víno musí mať rubínovo červenú farbu vyššej intenzity, ktorá môže byť pri starších ročníkoch menej intenzívna a môže dosahovať odtieň až do hneda.
- Vôňa – typická, ovocná, bez rušivých tónov, pri fľašovej zrelosti pripomína slivky až slivkový lekvár.
- Chuť – čistá, plná, harmonicka
Zdroj: TASR